De ruim 500 werknemers van Hitachi Construction Machinery (Europe) NV (kortweg HCME) bouwen voort op Japanse technologie. Zij leveren de best mogelijke producten, toegesneden op de Europese markt. 

Met veel trots kan HCME zeggen dat zij als enige producent van grondverzetmachines in Nederland fabrieken heeft staan.

company-profile_articleimage-jpe

In Amsterdam staat de fabriek voor middelgrote graafmachines. Hier worden graafmachines van 10 tot 45 ton gebouwd. Voor de modellen van 16 tot 21 ton wordt in Amsterdam ook de onderwagen geproduceerd.

In Oosterhout staat de fabriek voor minigraafmachine, voor machines van 1 tot 6 ton.

Daarnaast bevinden zich in Oosterhout ook:

  • de fabriek voor speciale applicaties (AC factory), hier worden o.a. de hijskranen gebouwd,    lange en super lange uitrustingsstukken
  • het europees Onderdelenmagazijn
  • Hitachi Nederland

HCME levert haar producten in heel Europa, Afrika, de voormalig russische landen en een deel van het Midden-Oosten.

Bedrijfsoverzicht Hitachi Nederland

 

Hitachi Nederland heeft 2 vestigingen:

Oosterhout, waar zich de afdelingen verkoop, service en onderdelen bevinden. Van hieruit wordt de verkoop aangestuurd en worden nieuwe machines naar wens van de klant opgebouwd. Natuurlijk wordt hier ook aan onderhoud en reparatie van machines gedaan.

In Hoogeveen bevinden zich een servicevestiging. Klanten in deze regio kunnen hier terecht voor onderdelen, service en reparatie.

Geschiedenis

Hitachi Construction Machinery Europe (NV) heeft een relatief korte geschiedenis in Europa. De oorsprong van HCME dateert uit 1968, het moment waarop Hovers Constructie NV in Tilburg benoemd werd tot de exclusieve importeur van Hitachi bouwmateriaal in de Benelux.

Hovers ging echter in 1970 failliet, waarna Hitachi Construction Machinery Co.,Ltd in Japan besloot met een aantal medewerkers van Hovers een eigen vestiging in Europa op te zetten. In 1972 was Hitachi Construction Machinery (Europe) BV (kortweg HCME) een feit. Aan de Mechelaarstraat in Oosterhout was de eerste huisvesting, na een paar jaar werd verhuisd naar de huidige locatie aan de Souvereinstraat.

In 1989 werd gestart met de bouw van de minigraver fabriek. Omdat er te weinig ruimte aan de Souvereinstraat was, werd besloten deze 500m verder aan de Florijnstraat te bouwen. De fabriek werd in 1990 in gebruik genomen.

In 1999 besloot Hitachi de samenwerking die sinds 10 jaar met Fiat bestond, te beëindigen en weer zelfstandig Hitachi machines door heel Europa te leveren. Japan was van mening dat hiervoor een eigen fabriek in Europa moest komen en besloot uiteindelijk voor de locatie Amsterdam.

In 2002 was de bouw van deze fabriek voltooid en vanaf januari 2003 begon hier de productie van de middelgrote graafmachines (van 10 tot 45 ton). Tevens werd in 2002 besloten de rechtsvorm van HCME te wijzigen van een BV naar een NV.

In Amsterdam biedt onderdak aan de directie van HCME, de internationale verkoopafdeling en de afdeling Product Support. Een groot Training- en Democenter biedt ruime voor trainingen, presentaties en mogelijkheden om machines op het demoterrein te testen.
Natuurlijk zijn hier ook alle afdelingen gevestigd die bij de fabriek horen, zoals o.a. inkoop, planning, productie en engineering.

Door de enorme vraag naar machines, bleek de fabriek als snel niet meer aan de vraag te kunnen voldoen en werd besloten tot de bouw van een tweede fabriek in Amsterdam welke in 2007 hitachizx170w001hitachizx140wt2_000